Expert elektrische steps & scooters

Review Ninebot max G30 versus Mobile Future X9

Het is officieel, de Mobile Future X9 overtreft de Ninebot G30 als de ideale verhuurstep !

Wat we met Mobile Future reeds een tijdje vermoedde is nu in de praktijk bevestigd. De Mobile Future X9 presteert op alle vlakken beter dan de  Ninebot G30e II.

Tijdens de meer dan 40 km durende testrit kwamen de verschillen tussen de Ninebot G30 en de Mobile Future X9 duidelijk naar boven. De testrit werd uitgevoerd door twee personen met een gemiddeld gewicht van 75 kg.

Na een traject van slechts 35 km nam de maximum snelheid van de G30 reeds af van 25 naar 23 km/h.

Onze conclusie is dus vrij duidelijk. Want op vlak van actieradius, rijcomfort, veiligheid en remmen scoort de X9 een stuk beter.

Bovendien is de performante batterij van de X9 makkelijk uitneembaar en kan deze apart opgeladen worden. Ideaal dus als verhuurstep. 

review ninebot g30 mobile future x9
Mobile Future X9 review november 2022
Testrit Mobile Future X9 versus Ninebot G30 max

Ninebot G30 vs Mobile Future X9 review conclusie

Best een sterke conclusie als je het mij vraagt. Als gepassioneerde e-stepper ben ik tot 1 jaar geleden steeds wel fan geweest van de Ninebot G30.

Ik schreeuwde luid dat deze runner een voorbeeldstep was. Zelfs de betere van de markt om wille van zijn betrouwbare banden, super batterij en stevige trommelrem.

Iets meer dan 1 jaar geleden begonnen de eerste breuken te komen in dit geloof. Met de evolutie naar de G30e II geniet de Ninebot G30 e II niet meer over een cruise control en is de maximale snelheid beperkt tot de wettelijke 25km/u. Op zich is dat prima voor verhuurbedrijven, maar op vlak van comfort en rijgemak is dit toch een opdonder.

Gedurende mijn 17 vergelijkende testritten van de laatste anderhalf jaar heb ik steeds eerlijk en oprecht de bevindingen weergegeven. Nu is het tijd om mijn expertise als fijnproever van elektrische steps opnieuw te delen.

Ninebot G30 vs Mobile Future X9 prijs

Op het vlak van aankoop kunnen we reeds duidelijk aantonen dat er een officiële bruto meerprijs is van 80€.

Het is zo dat de Ninebot G30e II te koop staat aan een officiële prijs van 879€ (en momenteel bij mobile Future aan 829€) wat bruto 80€ meer is als de Mobile Future X9 (799€).

Ninebot G30 vs Mobile Future X9 testrit

De overige verschillen kunnen slechts ervaren en gemeten worden op basis van een testrit. Op die testrit hebben jullie lang moeten wachten, maar gelukkig is deze nu voor jullie beschikbaar. 

Om een vergelijkbare testrit te houden moet je met 2 personen zijn met bij voorkeur hetzelfde gewicht. Deze parameter leek eerst te falen aangezien mijn partner van dienst slechts 72 kg woog, terwijl ikzelf met mijn bourgondische levensstijl al dichter bij de 85 kg aanleun. 

Om toch een realistisch beeld te bekomen besloten we per veelvoud van 7km van step te veranderen. Dit lukte aanvankelijk hoewel ikzelf na een dubbele shift van 7 km (7-21 km) opmerkte dat mijn lichter wegende reisgenoot een duidelijk lagere actieradius ging behalen met de G30 wat het vervolg van de rondrit in gevaar bracht. Met slechts 21km op de teller had ik mijn lichter wegende gezel gevraagd om de G30 te behouden tot het einde! (12 kg minder gedurende 34km is enorm.)  

Zeker nu we het groene gedeelte net hadden afgereden en nog de werkelijke citytrip moesten aanvangen. En ja het plan was na een trip in de natuur de stad Antwerpen diepgaander te leren kennen. Halfweg de rit kwamen we tot de bevinding dat we maar beter vaart konden zetten, aangezien de uren voorbij vlogen en er nog niets van de stad bezocht was.

Naast het bezoeken van Fort 8, één van de oudere vestigingen rond Antwerpen hadden we eveneens Park Sorg Vliedt doorgereden richting Hoboken. Daar met de overzetboot hebben we getoerd door de natuur.

Ninebot G30 vs Mobile Future X9 eerste bevindingen

En wat met betrekking tot de eerste bevindingen ? Wel de X9 was met zijn 500W motor veel krachtiger dan de 350W equivalent van de Ninebot G30. Zelf met een zwaardere bestuurder. Concreet klauterde de Ninebot aan 22km/u de helling op terwijl de X9 dit deed aan 25km/u. En dit zowel in het begin als na 17 km. Daarnaast begon de G30 zijn eerste batterij indicatie te verliezen vanaf 7 km, terwijl de Mobile Future X9 batterij indicatie slechts knipperde rond 10km. 

Na 35km reed de Ninebot G30 met 72kg niet sneller meer dan 23km/u terwijl de X9 steeds aantoont sneller te willen rijden dan 25km/u. De beperkte snelheid van 23km/u snelheid kwam eveneens opvaren bij de X9 na 41km.  

Om de resultaten zo vergelijkbaar mogelijk te houden, werden de fabriekswaarden van de Mobile Future X9 (met andere woorden 25km/u en zonder cruise control) behouden. 

Mijn reisgenoot genoot van het vlot gemak van de G30 maar verkoos de X9 voor zijn comfort en voor het bredere stuur met betere handvaten. Het extra comfort is mogelijk te danken aan het bredere stuur van de X9. Die 2 cm extra zorgen voor een betere stabiliteit en controle. Tijdens het rijden met één hand is dit goed voelbaar. De hogere voetplaat van de Mobile Future X9 van maar liefst 4 cm zorgt ook voor meer veiligheid net als het 4-voudig remsysteem. 

Naast het elektrisch remmen kan je genieten van de dubbele schijfremmen op zowel het voor- als achterwiel en dit in combinatie met de rem op het achterspatbord. Niet dat dit vaak gedaan wordt, maar het kan wel. Opmerkelijk is eveneens dat ik de laatste 2 jaren geen gebroken achterspatbord van een X9 of zijn kleinere broertjes de X8 en de X7 heb ervaren, terwijl dit bij de G30 wel schering en inslag is. (bron rondrit met de G30 in Antwerpen 17/06/21). De G30 daarentegen beschikt over een dubbel remsysteem. De voorrem in combinatie met een elektrische rem.  

Na 24km kwamen we aan te Burcht waar er nog slechts 2 streepjes overbleven van de 5 op de G30 en tussen 2 en 3 op de X9. We moesten gaan vrezen om te voet of met de bus onze rit te vervolgen. Nu zoals steeds bestaat er de mogelijkheid door geregeld de rem in te drukken de batterij regeneratief terug op te laden. Een handeling die we geregeld hebben toegepast naarmate de rit vorderde.  

Om tot Burcht te rijden hebben we eveneens grasvelden genomen die beide steps eenvoudig hebben overleefd maar wel inspanning hebben gevraagd. 

Het zicht op Antwerpen vanuit linkeroever was eens te meer oogstrelend. De kathedraal, de Schelde kaaien, het MAS, de boerentoren. Allemaal prachtige trekpleisters die perfect bereikbaar zijn en aangeraden per step. 

Geen tijd en reserve ditmaal om nog even naar de plage van St Anneke te gaan maar wel de mogelijkheid om de step (bij het wegvallen van de lift) via de eeuwenoude lifttrappen van de voetgangerstunnel naar beneden te dragen. Zo genoot mijn kompaan van de 19kg van de Ninebot G30 terwijl het netto gewicht van de Mobile Future X9 1 kg netto zwaarder is.  

En van daar ging het weer vlot met de Mobile Future X9 op leiding:’ Van t’steen , tot het Mas en via de binnenstraten naar de Meir, De Groenplaats, de onze Lieve Vrouw Kathedraal en de Grote Markt.” Alles moest eraan geloven met deze high end globetrotters.  

Ondertussen was de batterij indicatie van de G30 en in mindere mate van de X9 overgegaan naar nog 1 streepje. Net voldoende om de laatste 9km’s te overleven met inbegrip van het Zuid, het nieuwe justitiepaleis, het prachtige Nachtegalenpark en de Brand te passeren en dit in max 15min.

Ja hoor. Alhoewel ik toch uit zekerheid mijn compaan op de Ninebot G30 heb getrokken en geduwd zodat zijn ondertussen rood flikkerende batterij indicatie toch niet volledig zou uitvallen. 

 S’ anderdaags heb ik nog 2 km met de Mobile Future X9 gereden alvorens de batterij volledig leeg was. 

Wist u dat de Mobile Future X9 eveneens beschikbaar is met een batterij met een capaciteit van 20Ah ? Met deze batterij verhoogt u de actieradius nog eens met maar liefst 25%.

Conclusie

Kunnen we hieruit concluderen dat de Mobile Future X9 de populaire Ninebot G30 overklast ? Als het van mij afhangt moet je het zelf niet meer vragen. We wensen jullie een veilige en plezierige rit toe.

Wist u dat de Mobile Future X9 eveneens beschikbaar is met een batterij met een capaciteit van 20Ah ? Met deze batterij bereikt u een actieradius tot 60 km.

De uitneembare batterij die makkelijk elders kan opgeladen worden biedt een belangrijk voordeel. Met een extra batterij kan de step terug operationeel gemaakt worden voor de volgende groep huurders. 

Het Mobile Future Team

Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie

horwin actie 2024

Lente promo

Voorjaarsactie op elektrische scooters van Horwin en Goccia met kortingen tot €425 !