Expert elektrische steps & scooters

Elektrische step band afmetingen

De drie criteria van elektrische step band afmetingen zijn ook van invloed op de veiligheid, de tractie en het rijcomfort.

Welke band u ook kiest, u moet rekening houden met de diameter, de breedte en het profiel van het loopvlak.

Het effect van de banddiameter en breedte

 • Een grote bandendiameter: zorgt voor een veiligere en comfortabelere rit. Hoe groter de diameter, hoe gemakkelijker u obstakels op de weg kunt nemen. Je voelt minder schokken wanneer je hobbels tegenkomt. Je komt ook minder snel vast te zitten in een kuil, waardoor je van je e-step zou kunnen vallen.

 • Brede band: biedt meer stabiliteit en rijgemak. Bredere banden komen minder snel vast te zitten in scheuren in de weg.
  Je voelt je veiliger en geniet van een soepeler weggevoel. Aan de andere kant vertraagt het gebruik van brede banden, net als bij mountainbikebanden, de topsnelheid vanwege de hogere rolweerstand.

Band afmetingen - het bandenprofiel

weg band
Weg banden
offroad band
Off-road band
Slick band

Er zijn verschillende soorten banden, afhankelijk van waar u u uw elektrische step zal gebruiken.

 • Wegbanden of onroad banden: hebben een profiel dat geschikt is voor asfaltwegen.
  Het profiel zorgt ervoor dat water van de grond wordt afgevoerd voor een betere grip.
 • Off-road banden: hebben een noppenprofiel. Het doel van deze noppen is grip te bieden door zich in de grond of het zand in te graven. Dit zijn belangrijke voordelen voor terreinrijden, maar ze worden een handicap voor in het stadsverkeer. De raakvlakken met het asfalt zijn namelijk kleiner om ze geschikt te maken voor asfalt, vooral bij nat weer.
 • Race” of “slick” banden: hebben het voordeel dat ze snel opwarmen, waardoor ze een optimale grip en remwerking hebben op het asfalt. Een sterk punt voor snelheid en snelle bochten, wat hun gebruik op sommige extreme elektrische steps  verklaart. Ze zijn echter alleen ontworpen voor droog weer en asfalt. Daardoor missen ze veel veelzijdigheid, wat zeer beperkend kan zijn voor dagelijks gebruik. Ze zijn vrij duur en slijten zeer snel door hun zeer zachte rubberen constructie.

Elektrische step band afmetingen
De 3 stappen bij het kiezen van de juiste band afmetingen

 1. Kies de juiste bandenmaat
 2. Controleer of de banden compatibel zijn met uw elektrische step
 3. Kies voor de best mogelijke bandenconfiguratie

De keuze voor e-step banden is namelijk voor iedereen anders. Het zal sterk afhangen van uw prioriteiten (comfort/onderhoud) en het type weg dat u gebruikt. Zo zal het verlies aan comfort dat gepaard gaat met massieve banden minder merkbaar zijn voor een scooter op gladde wegen dan op ruwe wegen. Het verlies aan koppel van massieve banden zal ook meer een probleem zijn voor een e-step op een weg met veel heuvels.

Welke banden maat kan ik gebruiken op mijn elektrische step ?

Allereerst moet de bandenmaat hetzelfde zijn als uw originele banden. Als je bijvoorbeeld originele 10 inch banden hebt, is het het makkelijkst om nieuwe 10 inch banden te kopen.

U kunt echter besluiten om voor grotere of bredere banden te gaan, maar dan zijn er wel enkele aanpassingen aan uw scooter nodig.

Welk type band kan ik gebruiken op mijn elektrische step

Compatibiliteit van banden op uw elektrische step

Massieve banden kunnen worden vervangen door luchtbanden, en omgekeerd. De procedure is echter vrij moeilijk. Afhankelijk van het model van je e-step kan professionele hulp nodig zijn. Hiervoor kan je terecht bij Mobile Future.

Het wisselen van een luchtband naar een massieve band kan ook gevolgen hebben voor de duurzaamheid van uw elektrische step. Sommige elektrische steps hebben namelijk alleen de samengeperste lucht in de banden als veersysteem. Een massieve band veroorzaakt meer trillingen die voortijdige slijtage aan uw e-step kunnen veroorzaken.

Stadsbanden of on-road banden kunnen meestal worden vervangen door terreinbanden, en omgekeerd. Als je echter besluit over te stappen op off-road banden, houd er dan rekening mee dat deze minder geschikt zijn voor asfalt.

De verschillende mogelijke bandconfiguraties

Het is belangrijk om te weten dat uw elektrische step luchtbanden, massieve banden of een mix van beide kan gebruiken!

Wat houdt dit precies in? Monteer een luchtband aan de voorkant van je scooter, en een massieve band aan de achterkant. Dit omdat de achterbanden meer van het gewicht van de bestuurder dragen en omdat de achterbanden meer gevoelig zijn voor lekke banden.

Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie