Expert elektrische steps & scooters

E-step batterij

Elektrische step batterij

Één van de belangrijkste en duurste onderdelen in uw elektrische step is de batterij. Dit is namelijk de ‘krachtbron’ van uw step. Indien de batterij niet in goede conditie is dan heeft dat uiteraard weerslag op het rijgedrag.

Batterij levensduur

De levensduur van een batterij wordt bepaald door de kwaliteit en manier van gebruik. Er zijn veel goedkope batterijen in omloop, hou hier rekening mee als u een step besteld via kanalen zoals Alibaba of grote webwinkels zoals Bol.com.

Een goede batterij kan in het algemeen tot 500 keer opgeladen/ontladen worden. Hierna gaan de prestaties vrij snel naar beneden.

Batterij kwaliteit

Niet enkel de kwaliteit van de gebruikte Li-ion cellen is belangrijk. Ook de opbouw van de interne structuur van de batterij bepaalt de levensduur. De antivibratie prestaties van duurdere batterijen zijn ook hier een stuk beter.
Hiermee bedoelen we : tijdens het rijden met een elektrische step kunnen veel vibraties optreden, vooral op slechte wegen. Bij goedkopere batterijen is de kans groter op slechte contacten na verloop van tijd.

Als uw step is uitgerust met een goedkopere batterij, dan zal het vermogen na 300 keer opladen/ontladen langzaam afnemen. Gemiddeld 20% capaciteitsverlies per jaar.

Elektrische step batterij bereik

Het bereik van een batterij in goede conditie ligt tussen de 2x en 3x de capaciteit in Ah. Voorbeeld : met een batterij van 7,5 Ah ligt het bereik tussen 15 en 22 km. Uiteraard afhankelijk van het gewicht van de bestuurder en de rijstijl.

Batterij Ah of Wh

Sommige merken duiden de capaciteit van de e-step batterij aan in Ah, andere gebruiken dan weer Wh om het totaal vermogen aan te geven. De meeste standaard steps gebruiken een 36V batterij. Indien de capaciteit van de batterij 7Ah is, dan bedraagt het vermogen 36×7=252Wh. Mobile Future verkiest om de capaciteit aan te geven. Dit geeft een duidelijker beeld van het bereik van de elektrische step.

Elektrische step batterij levensduur

Indien de elektrische step intensief en dagelijks gebruikt wordt dan is de batterij na 2 tot 3 jaar toe aan vervanging. Net als bij een mobiele telefoon of andere apparaten met een oplaadbare batterij gaat de capaciteit naarmate de levensduur achteruit, zelfs bij de beste batterijen. De technologie van batterijen is nog niet ideaal.

Elektrische step batterij tips

Hieronder enkele tips om u batterij in goede conditie te houden:

  • Kies een elektrische step die uitgerust is met een batterij die voldoet aan uw traject
    Indien u elke dag 10 km moet afleggen, neem dan geen step die maar een bereik heeft van 10 km. Want u moet de batterij dan elke dag opladen. De batterij zal sneller verslijten als u ze elke dag moet opladen.
  • Hou het laadniveau tussen de 10 en 90%
    Rij de batterij niet altijd volledig leeg en laat de step niet de hele nacht aan de lader hangen. Door het laadniveau tussen 10 en 90% te houden kan het aantal laadcycli verhoogt worden tot 1000 maal herladen. Uw batterij zal dan een stuk langer mee gaan.
  • Stockeer uw step niet buiten maar bij voorkeur in een verwarmde ruimte. Koude temperaturen hebben een negatieve invloed op de levensduur van uw batterij.
  • Als u de step voor lange tijd niet gebruikt, laadt de step dan op tot ongeveer 50% lading. Indien de batterij voor 100% geladen is dan is er kans op interne oxidatie in de batterij. Indien de batterij bijna leeg is en de step wordt voor lange tijd niet gebruikt, dan is de kans groot dat het BMS systeem in de batterij in veiligheid gaat. De batterij kan dan niet meer opgeladen worden. In sommige gevallen moet de batterij of het BMS dan vervangen worden. In veel gevallen kan Mobile Future uw batterij opnieuw reactiveren.
Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie

horwin actie 2024

Lente promo

Voorjaarsactie op elektrische scooters van Horwin en Goccia met kortingen tot €425 !