Expert elektrische steps & scooters

Is een elektrische step veilig ?

Niet elke elektrische step is even veilig

In de meeste gevallen is een goedkope step minder veilig dan een duurder model. De veiligheid hangt immers af van verschillende factoren.

Hoe veilig een elektrische step is wordt in de eerste plaats bepaalt door de bestuurder zelf. Roekeloos rijgedrag vergroot uiteraard de kans op een ongeval.

is een elektrische step veilig ?

Zijn alle elektrische steps veilig ?

Een veel voorkomende vraag: is een elektrische step veilig. Een vraag die je niet in een korte zin kan beantwoorden.

Niet elk type elektrische step is even veilig. In de meeste gevallen is een goedkope step minder veilig dan een duurder model. Hoe veilig een elektrische is wordt bepaalt door :

 • De diameter van de wielen
  Hoe groter de wielen hoe veiliger. Met kleine wielen is de kans groter dat je step onstabiel wordt als er veel grote putten in de weg zijn. Kies bij voorkeur voor een e-step met 10″ wielen.
 • De breedte van de banden
  Hoe breder de band hoe stabieler en veiliger je e-step rijdt. Met een brede band kan je ook veilig naast tramsporen rijden. Wij raden een minimum breedte aan van 35mm. Controleer ook regelmatig uw bandenspanning. Te platte banden hebben een grote invloed op de stabiliteit en de prestaties van uw step.
 • Stuur en handvaten
  Hoe breder het stuur, hoe stabieler en veiliger je de e-step kan besturen. Kies ook voor stevige en brede handvaten voor een goede houvast.
 • Remmen
  De meeste standaard steps zijn uitgerust met één mechanische rem en een elektrische rem op de motor. De remafstand kan sterk verkleind worden door te kiezen voor een step met twee mechanische remmen.
 • Verlichting en reflectoren
  Kies voor een step die uitgerust is met goed zichtbare verlichting en met reflectoren aan de zijkant. Een duidelijk zichtbaar stoplicht dat knippert is ook geen overbodige luxe. Iets duurdere steps zijn tegenwoordig ook al uitgerust met richtingaanwijzers.
 • Voetplaat
  De breedte van de voetplaat heeft ook een grote invloed op de stabiliteit van de step. Hoe breder hoe meer plaats voor je voeten. De hoogte tussen de voetplaat en de weg moet ook voldoende zijn zodat je veilig op een borduur kan rijden.
 • Gebruik gadgets om je veiligheid te verhogen
  Er zijn verschillende gadgets voor elektrische steps op de markt. Een gsm houder is geen overbodige luxe en voorkomt dat je gaat steppen met de gsm in de hand. Ook spiegels op je stuur zijn handig om het verkeer je achter te controleren.

De keuze van Mobile Future

Bent u op zoek naar een degelijke en veilige elektrische step ? Kies dan voor één van onze toppers:

 • Mobile Future Xmax : ideaal voor dagelijkse verplaatsingen, vinnig, betrouwbaar, autonomie tot 45 km
 • Mobile Future X9 : robuust, twee schijfremmen, extra brede banden, autonomie tot 75 km
 • Mobile Future  X10 : belasting tot 150 kg, zeer brede voetplaat, vering op beide wielen

Elektrische step algemeen veiligheidsadvies

 • Nachtelijke ritten moeten in ieder geval worden vermeden, draag een helm en andere beschermers (knieën, ellebogen, handen, bovenlichaam, enz.) En rijd veilig.
 • Kies een snelheidsmodus die bij de situatie past. Kies een lage snelheid bij ritten op drukke plaatsen om tijdig te kunnen stoppen.
 • Wanneer u links of rechts afslaat, moet u vertragen om kantel- of slipgevaar te voorkomen.
 • Om achteruit te gaan, is het veiliger als u van de elektrische step afstapt nadat u bent gestopt voordat u zich verplaatst.
 • Vermijdt gladde wegen, drukke plaatsen, steile hellingen, wegen met risico op ongevallen of oneffen wegen.
 • Wanneer u een oversteekplaats voor voetgangers oversteekt, moet u voor de veiligheid van de voetgangers afstappen.
 • Als u verkeersdrempels of andere obstakels passeert, moet u langzamer gaan rijden.
 • Stop bij het vertragen of remmen niet met uw voet, maar stop met het correct gebruiken van de rem.
 • Het is niet veilig om te rijden door het stuur maar met één hand vast te houden.
 • Rij niet met een uitgeklapte kick.
elektrische step veiligheid - water

Wees voorzichtig met water!

De elektrische step heeft een beschermingsklasse van IP54. De elektrische step is bestand is tegen ‘waterspatten’. Laat geen water binnendringen in het product of zijn componenten. Gebruik de elektrische step nooit als de weg nat is door regen, sneeuw of hagelsteen. Waterindringing kan leiden tot defecten of kortsluiting en brand.

elektrische step veiligheid - kabels

Let op voor draaiende onderdelen!

Lichaamsdelen of kledij kunnen verstrikt raken in draaiende onderdelen. Dit kan tot ernstig letsel leiden. Wees alstublieft voorzichtig.

elektrische step veiligheid - stunten

Niet stunten

Stunts uitvoeren en de elektrische step laten vallen is verboden want dit kan het product beschadigen en kan leiden tot storing en ongevallen.

elektrische step veiligheid - alleen rijden

Geen begeleider

De elektrische step is bedoeld voor slechts één volwassene, samen met andere mensen of kinderen rijden is verboden. Teveel gewicht kan leiden tot beschadiging.

elektrische step veiligheid - no tuning

Niet opdrijven

Voer zelf geen modificaties uit aan de motor, batterij of controller van de elektrische step.

elektrische step veiligheid - verkeersreglement

Leef de plaatselijke wetten na

Indien u de elektrische step op de openbare weg gebruikt, hou u dan steeds aan de plaatselijke reglementering. Zie ook elektrische step wat zegt de wet ?

elektrische step veiligheid - snelheid

Start op lage snelheid

Voor beginnelingen wordt aangeraden om eerst te oefenen op een lage snelheid. Schakel pas over naar hoge snelheden als u de elektrische step gewoon bent. Oefen eerst op een veilige plaats.

elektrische step veiligheid - remmen

Niet bruusk remmen

Indien uw elektrische step uitgerust is met een voorrem gebruik deze dan niet om bruusk te remmen. Gebruik steeds zowel voor- als achterrem voor een noodstop.

elektrische step veiligheid - bergaf

Versnel niet bergafwaarts

Vertraag steeds bij een afdaling. Accelereer niet bij het afrijden van een lange berg om te voorkomen dat er had moet geremd worden waardoor de remmen oververhit kunnen raken.

elektrische step veiligheid - bergop

Rij niet op te steile hellingen

Raadpleeg steeds de maximum hellingsgraad van de elektrische step in de handleiding. Te steile hellingen oprijden kan oververhitting van de motor veroorzaken.

elektrische step veiligheid - gewicht

Waarschuwing bij optillen van het product

Til de elektrische step niet op door alleen het handvat vast te houden maar gebruik steeds twee handen. Buig steeds door de knieen om rugpijn te voorkomen.

elektrische step veiligheid - draag een helm

Draag veiligheidsuitrusting

Draag voor de veiligheid steeds een helm en andere beschermende uitrusting (knie, elleboog, hand, bovenlichaam). Draag geen pantoffels maar stevige schoenen.

Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie

horwin actie 2024

Lente promo

Voorjaarsactie op elektrische scooters van Horwin en Goccia met kortingen tot €425 !