Expert elektrische steps & scooters

Elektrische step batterij opladen

elektrische step batterij

Elektrische step batterij opladen : volg onderstaande tips voor een goede conditie van uw batterij en een lange levensduur.

Elektrische step batterij opladen - De oplaadtijd

De meeste standaard elektrische steps worden geleverd met een oplader die 2 Ampère laadstroom levert.

De gemiddelde oplaadtijd om de batterij van jouw elektrische step op te laden bereken je eenvoudig door de accucapaciteit (Ah) te delen door de laadstroom.

Voorbeeld: elektrische step batterij opladen met een capaciteit van 10Ah met een lader die een laadstroom van 2A levert wordt na 10/2 = 5 uur opgeladen.

De meest voorkomende batterij die in een elektrische step wordt gebruikt, is een Li-ion batterij.

Wat is een Li-ion batterij ?

Li-ion staat voor Lithium-ion. Een Li-ion accu is gemaakt van licht metaal en heeft een hoge energiedichtheid. Dit betekent dat het veel energie levert voor zijn massa.

Daarom vindt u het overal waar omvang en gewicht van belang zijn: in uw telefoon, laptop, boormachines en ander accugereedschap, en meer.

De batterij van een elektrische step bestaat uit meerdere Li-ion cellen die verdeelt worden in parallelle en seriële secties. Een BMS (battery management system) beheert het laad- en ontlaad proces en bewaakt de temperatuur van de cellen.

Elektrische step batterij onderhoud

Hieronder vindt u enkele belangrijke tips om de batterij van uw e-step optimaal te houden:

Batterij op tijd opladen

Laat een Li-ion-accu nooit helemaal leeglopen. Als de lading onder de 5% daalt, kan de accu beschadigd raken.
De accu is hiertegen beschermd, het BMS systeem schakelt de accu uit als deze 5% limiet bereikt is.

Nooit stockeren met laag batterijniveau

Als u de step voor langere tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de winterperiode. Zorg er dan voor dat uw accu nog een lading heeft van +50%. Hoe hoger de lading van de batterij, hoe sneller deze van binnen begint te oxideren indien ze niet gebruikt wordt = niet bevorderlijk voor de levensduur.

Laat uw step nooit voor enkele maanden staan met een batterij die zo goed als leeg is ! De batterij zal altijd een deel van haar lading verliezen. De kans is dan zeer groot dat de batterij onder haar minimum niveau daalt. En de Li-ion cellen in de batterij kunnen hierdoor onherroepelijk beschadigd worden. Bovendien zal het BMS systeem verhinderen dat de batterij terug kan opgeladen worden.

Batterij niet openen

Probeer nooit zelf de batterij te openen of te herstellen. Laat dit over aan specialisten! In sommige gevallen kan een defecte batterij hersteld worden door defecte cellen te vervangen of te reactiveren.

Laat uw step niet buiten staan

Laat uw step niet buitenstaan. Een e-step is slechts spatwaterdicht (IP54). Dus een e-step is enkel bestand tegen ‘waterspatten’. Bij een stevige regenbui kan er water binnendringen in het display of batterijcompartiment. Water in het batterij compartiment kan leiden tot kortsluiting en brand!

Tijdens de wintermaanden kan de temperatuur stevig dalen. Vriestemperaturen zijn nefast voor de batterij! Bij grote temperatuurverschillen gaan de cellen in de batterij uitzetten waardoor ze gaan lekken. 

Li-ion-accu’s mogen niet worden opgeladen bij lage temperaturen (<0°C). Het zal de batterij beschadigen.

Overige tips

  • Laad de accu bij het eerste gebruik altijd volledig op tot 100%.
  • Bij normaal gebruik is de levensduur van de Li-ion-batterij ongeveer 500 oplaadcycli.
  • Als de lading tussen de 20% en 90% kan worden gehandhaafd, heeft dit een groot effect op de levensduur.
    Tot 1000 laadcycli zijn dan mogelijk!
  • Een goede vuistregel is om de batterij op te laden als deze ongeveer 20% van zijn capaciteit over heeft.
  • Laat de batterij afkoelen voordat u deze oplaadt en bewaar deze niet op een plaats die te warm is, zoals in direct zonlicht.
  • Het verlies aan capaciteit (18-22% per jaar bij een temperatuur van 22°C – 26°C) wordt aanzienlijk versneld bij hogere temperaturen.

Elektrische step batterij opladen - Snelladers

Wees voorzichtig met snelladers. Een snellader laadt de accu op met een hogere laadstroom waardoor de accu sneller opgeladen kan worden. Een te hoge laadstroom heeft een nadelige invloed op de levensduur van de accu. Wees hier dus voorzichtig mee en gebruik bij voorkeur altijd de meegeleverde oplader!

Voor de meeste Li-ion cellen gebruikt bij e-steps geldt een maximum laadstroom van 5A. Ga hier zeker niet boven.

Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie