Elektrische step welke band kiezen

Ben je verdwaald tussen al die verschillende bandentypes voor elektrische steps? Het is niet altijd duidelijk welke band je moet kiezen. Volle banden, honingraatbanden, banden met of zonder binnenband, … Het kan moeilijk zijn om je weg te vinden!

Dit is echter niet iets om aan het toeval over te laten. Het kiezen van de juiste banden volgens uw behoeften is een belangrijke keuze. Alle bandentypes zijn zeer verschillend, met hun eigen voor- en nadelen. Terwijl het ene type band voor sommigen perfect is, zal het gebruik ervan voor anderen niet geschikt zijn.

En dat is niet zomaar een detail, je hoeft alleen maar aan hun functie te denken om te beseffen hoe belangrijk banden zijn: ze zijn het enige contact dat je e-step met de weg heeft, en dat is alles. Dit maakt ze tot een belangrijke factor in uw veiligheid, uw rijcomfort en de levensduur van uw step.

Daarom hebben we deze uitgebreide gids voor banden voor elektrische steps samengesteld. Type, maat, compatibiliteit, onderhoud: ze hebben vanaf nu geen geheimen meer voor u!

band met binnenband
Band met binnenband
band zonder binnenband tubeless
Band zonder binnenband
volle band
Volle band
honingraat band
Honingraat band

Soorten banden - voordelen en nadelen

Voor elektrische steps bestaan 4 soorten banden gegroepeerd in 2 families (luchtbanden en massieve banden).

1. Welke band kiezen - luchtbanden

Voordelen van luchtbanden :

  • Hogere topsnelheid
  • Grotere reikwijdte
  • Betere schokabsorptie
  • Betere grip

Nadelen van luchtbanden :

  • Lekke banden
  • Bandenspanning regelmatig controleren

Luchtbanden zijn gemaakt van zacht rubber en gebruiken luchtdruk om hun structuur te behouden. Door de lucht kan de band echter ook vervormen voor een dempend effect.

Luchtbanden hebben een ventiel dat uit de zijwand of uit het midden van de velg steekt en dat dient om de lucht in de band op te pompen of te laten ontsnappen (en om de bandenspanning te controleren). De meeste voertuigen gebruiken luchtbanden.

Voordelen van luchtbanden :

Luchtbanden voor elektrische steps hebben een lagere rolwrijving, zodat ze minder energie verliezen wanneer ze in contact komen met de grond. Daardoor hebben ze een grotere actieradius en een hogere topsnelheid.

Dankzij de luchtdruk in de band kunnen ze beter schokken absorberen dan massieve banden. Dit geldt vooral voor e-steps zonder vering, waar ze de enige vorm van vering zijn.

Ten slotte slippen ze minder snel en kun je sneller en veiliger stoppen (zelfs in natte omstandigheden). Ze bieden ook een zeer goede wegligging.

Nadelen van luchtbanden :

De twee meest voorkomende problemen zijn een lekke band,  en de bandenspanning moet regelmatig gecontroleerd worden.

Bij luchtbanden moet de bandenspanning regelmatig worden gecontroleerd. Goed opgepompte banden kunnen het verschil maken tussen een goede en slechte rijervaring. Als u bijvoorbeeld een lagere bandenspanning gebruikt dan aanbevolen, verhoogt u uw comfort maar dit ten koste van de grip op de weg. Daarom is het essentieel om uw banden op de door de fabrikant aanbevolen spanning te houden.

Om uw band met gemak op de juiste spanning te houden, adviseren wij het gebruik van onze elektrische pompen. Deze pomp kan u in veel situaties redden.

Hoewel deze problemen kunnen worden vermeden met massieve banden, moet worden opgemerkt dat luchtbanden voor e-steps over het algemeen beter presteren.

Luchtbanden worden verdeeld in twee categorieën: tubeless banden en banden met een binnenband.

Tubeless banden

Voordelen van tubeless banden :

  • Beter bestand tegen lekrijden
  • Betere prestaties

Nadelen van tubeless banden :

  • Duurder
  • Moeilijker te vervangen

Tubeless banden worden vaak gebruikt op de duurdere elektrische steps. Ze zijn meestal efficiënter en beter bestand tegen lekken.

De sterkte van de band houdt verband met zijn constructie: hij vormt een directe afdichting rond de velg, die op zijn beurt het ventiel bevat.

Tubeless banden zijn echter vrij moeilijk te vervangen in geval van een lekke band of slijtage. Bij sommige e-steps is het mogelijk om zelf je band te vervangen. Maar in de meeste gevallen lukt dit niet zonder de velg te beschadigen. Je laat dit dus beter over aan een specialist zoals Mobile Future. Gebruik ons aanvraagformulier  Elektrische step band vervangen 

Banden met binnenband

Voordelen band met binnenband :

  • Gemakkelijker te vervangen
  • Minder duur

Nadelen band met binnenband :

  • Minder bestand tegen lekrijden
  • Minder efficiënt

Binnenbanden zijn heel gebruikelijk op elektrische steps en op fietsen. Ze hebben de bijzonderheid dat ze uit twee delen bestaan:

  • een zware buitenband met loopvlakken die in contact komen met de weg
  • de binnenband in de band, die de lucht bevat.

Deze structuur geeft deze banden het voordeel dat ze bij een lekke band gemakkelijker te vervangen zijn. Alleen de binnenband moet worden gerepareerd of vervangen. Dit is minder moeilijk dan het vervangen van de hele band.

 

2. Welke band kiezen - volle banden

Voordelen van volle banden :
  •  Geen lekke banden
  • Geen onderhoud
Nadelen van volle banden :
  • Minder bereik
  • Minder koppel
  • Minder rijcomfort
  • Minder grip
  • Zeer moeilijk te vervangen

Volle banden voor elektrische steps worden vaak “onderhoudsvrij” of “onverwoestbaar” genoemd, en dat is niet voor niets! Ze zijn volledig immuun tegen lek rijden. Dit komt omdat ze gemaakt zijn van een sterk vulmateriaal van rubber of polyurethaanschuim om de structurele integriteit te waarborgen (in plaats van luchtdruk te gebruiken). Dit is hun belangrijkste en enige voordeel. In alle andere opzichten presteren massieve banden minder goed dan luchtbanden.

In werkelijkheid zijn massieve banden echter niet noodzakelijk duurzamer dan luchtbanden. Ze barsten niet, maar hun kunststof slijt sneller door hun hogere wrijvingscoëfficiënt. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat de band een stuk rubber verliest.

Het is ook belangrijk te weten dat massieve banden zeer moeilijk te vervangen zijn.

De voordelen van volle banden:

U kunt over ruw terrein rijden zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een lekke band. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het handhaven van de juiste luchtdruk door het oppompen, wat de onderhoudslast vermindert.

Nadelen van volle banden :

Massieve banden zijn zwaarder door de grotere dichtheid van de gebruikte materialen. Dit heeft een negatief effect op de actieradius en het koppel van de elektrische step.

Ze zijn erg slecht in het opvangen van oneffenheden in het terrein, waardoor het rijcomfort drastisch afneemt. Trillingen zijn ook veel merkbaarder met massieve banden dan met luchtbanden.

Hierdoor is er een hoger risico op :

  • snellere slijtage van de lagers (roulementen)
  • het afbreken van de puntlassen in de batterij

Bovendien is door hun hardheid het oppervlak van de band in contact met de weg kleiner. Dit heeft een negatief effect op de grip van de band op de weg. Ten slotte wordt bij een massieve band op de vooras de stuurlijn lichter. Dit maakt het moeilijker om de weg te voelen en bemoeilijkt het rijden met één hand.

Er bestaan twee soorten massieve banden : de honingraatband en de 100% massieve band.

Honingraat banden

Voordelen van honingraat banden :

  • Beter rijcomfort dan een 100% massieve band

Nadelen van honingraat banden :

  • Minder duurzaam dan een 100% massieve band
  • Duurder

Honingraatbanden zijn gemaakt van hetzelfde rubber als andere massieve banden, maar met een speciale structuur. Ze hebben namelijk een interne honingraatstructuur, die zorgt voor structurele integriteit.

Deze banden bieden dus een betere demping dan 100% massieve banden en zijn meestal lichter. Het doel is de voordelen van een massieve band te bieden met het comfort van een luchtband. 

Het rijcomfort met honingraatbanden is iets beter dan met 100% massieve banden maar ze bieden niet hetzelfde comfort dan luchtbanden.

Massieve banden

Voordelen :

  • Ultra bestendig

Nadelen :

  • Aanzienlijk comfortverlies

Massieve banden zijn zwaarder en stijver van constructie. Ze bestaan uit een karkas van rubber, schuim of een ander sterk polymeer. Deze materialen zijn doorgaans zeer duurzaam, maar kunnen na verloop van tijd gemakkelijk beschadigd of versleten raken.

Slijtage maakt massieve banden meestal niet onbruikbaar, maar wel minder veilig.

Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie