Expert elektrische steps & scooters

Elektrische step wetgeving 2023

De Belgische wetgeving rond e-mobiliteit staat niet stil. Om een elektrische step te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig, maar dat betekent uiteraard niet dat je als bestuurder de wegcode niet moet volgen.

Omdat de step niet beschouwd wordt als motorvoertuig is een familiale verzekering voldoende om uw aansprakelijkheid te dekken. Voorwaarde is wel dat de elektrische step autonoom niet sneller kan rijden dan 25 kilometer per uur.

Nieuwe regels vanaf 1 juli 2022

Elektrische step verboden voor jongeren onder de 16 jaar

Om veiligheidsredenen mogen kinderen of jonge tieners niet langer met een elektrische steps in het verkeer rijden. Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Al zijn er wel uitzonderingen. Zo kunnen de regels voor elektrische steps variëren op specifieke plaatsen zoals in (woon)erven, speelstraten of voetgangerszones of aan de kustlijn.

Waar mag je rijden met een elektrische step ?

Elektrische steps zijn voortaan verboden op het voetpad. Gebruikers van elektrische steps worden gelijkgesteld met fietsers. Je mag dus enkel op het fietspad rijden. Bij gebrek aan fietspaden moet je op de rijbaan rijden. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook elektrische steps) al dan niet toegelaten zijn. Bij verbod moet je stapvoets verder.

Ten slotte, het is verboden te rijden met een elektrische step in stations of openbare gebouwen. Rijden in verboden richting van éénrichtingstraten is toegelaten indien een verkeersbord dit ook voor fietsers toelaat.

Passagiers vervoeren is voortaan verboden

Het risico op vallen en letsels is hoog indien je met twee op een elektrische step gaat rijden. Met twee op een elektrische step rijden is dus verboden. Dit is niets nieuws. Dit geldt trouwens voor alle voortbewegingstoestellen, ook voor niet-gemotoriseerde.

Elektrische step maximum snelheid

De maximum toegelaten snelheid van een elektrische step bedraagt 25 km/u. Hogere snelheden zijn enkel op privé terrein toegelaten.

Parkeren van een elektrische step

Elektrische steps zomaar willekeurig achterlaten op de openbare weg is hinderlijk en zelfs in zekere mate gevaarlijk. Voor elektrische steps komen er specifieke parkeerzones. Ook zones met parkeerverbod bestaan. Beide zones worden duidelijk aangetoond met behulp van verkeersborden. Op plaatsen zonder specifieke aanwijzingen blijft parkeren op het voetpad toegelaten, op voorwaarde dat je e-step de doorgang niet belemmert.

Geen rijbewijs vereist

Om een elektrische step te gebruiken op de openbare weg heb je geen rijbewijs nodig. Je moet natuurlijk wel de wegcode volgen.

Veiligheid

Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen. Rijden onder invloed van alcohol is vanzelfsprekend verboden. Op dat vlak vallen gebruikers van een elektrische step onder dezelfde regelgeving als autobestuurders.

Het is evenmin toegelaten om te steppen met een smartphone in je handen. Daarnaast is het verplicht om tussen zonsopgang en zonsondergang wanneer het zicht beperkt is tot 200m, een wit of geel licht aan de voorkant en een rood achterlicht te dragen. Indien de e-step niet uitgerust is met verlichting dan mag dit ook op de kleding, rugzak of helm bevestigd worden.

Elektrische step met zadel

Een elektrische step met een zadel op is verboden op de openbare weg tenzij de e-step ingeschreven en verzekerd kan worden als bromfiets klasse A en indien de e-step niet sneller dan 25 km/h kan rijden.

Een elektrische step met zadel en een maximale snelheid van 25 km/u moet op het fietspad rijden. Ook de andere regels voor bromfietsen gelden voor elektrische steps met zadel:

  • Een helm is verplicht bij een elektrische step met zadel.
  • De lichten van de elektrische step moeten altijd ingeschakeld zijn, ook overdag.
  • Je moet ook in het bezit zijn van alle wettelijke documenten

De Belgische wetgeving rond e-mobiliteit staat niet stil.

Recentelijk werd opgenomen dat voortbewegingstoestellen of e-steps nu ook voorzien moeten worden van wit gekleurde reflectoren langs beide zijden alvorens ze de rijbaan op mogen. Voor landen zoals Nederland en Luxemburg is deze regel actueel nog niet van toepassing.

Bij Mobile Future kan u uiteraard terecht voor wit gekleurde zelfklevende reflectoren.

Links met informatie over elektrische steps :

mobiliteit Vlaanderen elektrische steps

Mobilit Belgium

Bezoek ook onze pagina elektrische step wetgeving

Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie