Expert elektrische steps & scooters

E-step werkelijk bereik – autonomie

Het bereik of autonomie van een elektrische step moet je vaak met een korrel zout nemen. Het opgegeven bereik door de fabrikant houdt meestal rekening met ideale omstandigheden en tegen een lage snelheidsmodus. Het gewicht en de rijstijl van de bestuurder heeft een grote invloed op de autonomie of het maximum bereik.

Mobile Future voerde enkele praktische testen uit en kwam tot de volgende conclusie:

Alle testen werden uitgevoerd door een bestuurder met een gewicht tussen de 70 en 80 kg

Batterij met een capaciteit van 7Ah 36V

In sport modus = snelheid 30 km/h : bereik tussen 10 en 15 km
In drive modus = snelheid 20-25 km/h : bereik tussen 15 en 20 km
In eco modus = snelheid 15 km/h : bereik tussen 20 en 25 km

Batterij met een capaciteit van 10Ah 36V

In sport modus = snelheid 30 km/h : bereik tussen 26 en 35 km
In drive modus = snelheid 20-25 km/h : bereik tussen 26 en 41 km
In eco modus = snelheid 15 km/h : bereik tussen 39 en 43 km

Batterij met een capaciteit van 15Ah 36V

In sport modus = snelheid 30 km/h : bereik tussen 35 en 45 km
In drive modus = snelheid 20-25 km/h : bereik tussen 37 en 48 km
In eco modus = snelheid 15 km/h : bereik tussen 50 en 54 km

Elektrische step autonomie

Een goede stelregel om het bereik te schatten van uw elektrische step is de capaciteit van de batterij (36 Volt) te vermenigvuldigen met 2 tot 3. Dit geeft ongeveer een beeld van het bereik met een volledig opgeladen batterij.

Voorbeeld : een elektrische step met een batterij van 36V 10Ah heeft een gemiddeld bereik tussen de 20 (10×2) en 30 km (10×3) in normale rijmodus.

Indien uw step uitgerust is met een 48 Volt batterij dan ligt de efficiëntie hoger. Het gemiddeld bereik ligt dan tussen de 4 en 5x de capaciteit van de batterij. Bv met een 48V 15Ah is een autonomie mogelijk tot 75 km.

Het voltage van de batterij

De meeste standaard e-steps zijn uitgerust met een 36V batterij. Dit is in de meeste gevallen ook voldoende. Indien u echter grote afstanden moet overbruggen dan is het beter om voor een 48V batterij te kiezen.

Hoe hoger het voltage van de batterij, hoe hoger de efficiëntie, hoe groter de autonomie. De duurdere en meer sportievere e-steps zijn uitgerust met een batterij van 48V.

De sportieve en zeer krachtige e-steps zijn uitgerust met een 52V, 60V, 72V, 84V, 96V of zelfs 120V.

Het rijgedrag

Het rijgedrag en het parcours heeft uiteraard ook een invloed op het bereik van uw elektrische step. Sportief rijden in sportmodus kan de autonomie tot 50% beïnvloeden. Want dikwijls vertrekken en snel accelereren vraagt veel energie van de batterij.

De banden

Controleer regelmatig uw bandenspanning. Indien de bandenspanning te laag is dan heeft dit ook een grote invloed op uw autonomie. Een band die te plat staat heeft meer wrijving met de weg. Bovendien gaat de band veel sneller verslijten!

De temperatuur

De prestaties van uw batterij worden ook beïnvloed door het seizoen. In de winter gaat de batterij minder goed presteren. Bij zeer koud weer kan dit de autonomie van uw batterij tot 50% beinvloeden!

Kies een batterij met voldoende marge voor een langere levensduur

De levensduur van een batterij wordt voor een groot deel bepaalt door het aantal laad- en ontlaad cycli. U kiest dus beter voor een batterij die u minder vaak moet opladen. Dan heeft u er ook veel langer geniet van.

Voorbeeld : als u batterij maar net voldoende autonomie heeft voor uw dagelijkse verplaatsing, dan moet u haast elke dag uw batterij opladen. Kies dan beter voor een iets duurder model met een grotere batterij capaciteit, want dan moet u minder vaak opladen. De batterij van uw elektrische step gaat dan een stuk langer mee gaan.

Mobile Future Share
contacteer ons
Gratis levering Benelux

Vanaf 399 Euro incl. BTW

Garantie

2 jaar wettelijke garantie

horwin actie 2024

Lente promo

Voorjaarsactie op elektrische scooters van Horwin en Goccia met kortingen tot €425 !