Winkelwagen

Elektrische step nieuwe regels

Elektrische step snelheid

Wie een elektrische step gebruikt, wordt aanzien als een fietser, ongeacht de snelheid waarmee je rijdt. De maximaal aanvaardbare snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller gaan, mogen niet op de openbare weg.

Nieuwe regels vanaf 1 juli 2022

Elektrische step leeftijd

GEEN ELEKTRISCHE STEP VOOR JONGEREN ONDER DE 16 JAAR

Om veiligheidsredenen mogen kinderen of jonge tieners niet langer met elektrische steps in het verkeer rijden. Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Al zijn er wel uitzonderingen. Zo kunnen de regels voor elektrische steps variëren op specifieke plaatsen zoals in (woon)erven, speelstraten of voetgangerszones of aan de kustlijn.

Waar mag je rijden met een elektrische step ?

ELEKTRISCHE STEPS ZIJN VOORTAAN VERBODEN OP HET TROTTOIR.
GEBRUIKERS VAN DE ELEKTRISCHE STEPS WORDEN GELIJKGESTELD MET FIETSERS

Voortaan mag je niet langer op het trottoir rijden met je elektrische step. Slechts het fietspad is de enige weg. Bij gebrek aan fietspaden moet je op de rijbaan rijden. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook elektrische steps) al dan niet toegelaten zijn. Bij verbod moet je stapvoets verder.

Ten slotte, het is verboden te rijden met een step in stations en openbare gebouwen

Gebruikers van elektrische steps worden voortaan gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid. Je moet dus altijd de regels voor fietsers volgen. Ze mogen dus ook rijden in de verboden richting van éénrichtingsstraten wanneer een bord dit voor fietsers toelaat. 

Respecteer de wegcode

Als je met een elektrische step rijdt,

  • pas je je snelheid aan afhankelijk van de omstandigheden en zeker in de voetgangerszones
  • veroorzaak je geen gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers
  • zijn autowegen en autosnelwegen verboden (ook oa de tunnels in Brussel).

PASSAGIERS VERVOEREN IS VOORTAAN VERBODEN

Elektrische steps zijn niet zo stabiel met hun kleinere banden als een fiets en het risico op vallen en letsels is bijgevolg ook veel hoger. Het is daarom verboden om passagiers te vervoeren op een elektrische step. Dit is niets nieuws. Het geldt trouwens voor alle voortbewegingstoestellen, ook voor niet-gemotoriseerde.

PARKEREN VAN EEN ELEKTRISCHE STEP

Elektrische steps zomaar willekeurig achterlaten op de openbare weg is hinderlijk en zelfs in zekere mate gevaarlijk. Voor elektrische steps zijn er voortaan specifieke parkeerzones. Ook zones met parkeerverbod bestaan. Beide zones worden duidelijk aangetoond met behulp van verkeersborden. Op plekken zonder specifieke aanwijzigingen blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat je step de doorgang niet belemmert.

Geen rijbewijs vereist

Om een elektrische step te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig. Het volgen van de wegcode zal zorgen indien je goede ervaringen zal overhouden aan je ervaringen met je elektrische step. 

Veiligheid

Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen.

Rijden onder invloed van alcohol is vanzelfsprekend verboden. Op dat vlak vallen gebruikers van een elektrische step onder dezelfde regelgeving als autobestuurders (niet meer dan 0,5 promille alcoholgehalte).

Het is evenmin toegelaten om te steppen met een smartphone in je handen. 

Daarnaast is het verplicht om tussen zonsopgang en zonsondergang wanneer het zicht beperkt is tot 200m, een wit of geel licht aan de voorkant en een rood achterlicht te dragen. Dit kan eveneens bijvoorbeeld op de kleding, rugzak of helm bevestigd worden. 

Ten slotte is het verstandig om een familiale verzekering af te sluiten die mogelijke schade veroorzaakt aan derden vergoedt.

Elektrische step met zadel

Voor het besturen van een elektrische step met zadel moet men minstens 16 jaar zijn.
Voor beide categorieën moet de elektrische step verzekerd worden als bromfiets alsook ingeschreven worden.

Een elektrische step met zadel wordt als bromfiets klasse A ingedeeld indien deze niet sneller dan 25 km/h kan rijden – indien de maximumsnelheid 45 km/h bedraagt spreken we van een bromfiets klasse B en is een rijbewijs AM vereist.

Een elektrische step met zadel en maximale snelheid van 25 km/h moet op het fietspad rijden.

Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag je op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Hou er rekening mee dat je de fietsers hierbij niet mag hinderen. Op andere wegen moet je het fietspad gebruiken, tenzij dit anders aangegeven wordt door verkeersborden.

Ook de andere regels voor bromfietsen gelden voor elektrische steps met zadel:

  • Een helm is verplicht bij een elektrische step met zadel.
  • De lichten van de elektrische step moeten altijd branden, ook overdag.
  • Zorg dat je steeds volgende documenten kan voorleggen indien je je met de step op de openbare weg begeeft: identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, geldige verzekering, kentekenbewijs.
  • Heeft je elektrische step met zadel een maximale snelheid van 45 km/h dan moet je ook een rijbewijs kunnen voorleggen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis levering

Vanaf 450 Euro incl. BTW

30 dagen bedenktijd

Gratis retour tot 30 dagen

Wettelijke garantie

2 jaar garantie

Dienst na verkoop

Onderhoud en herstelling